Mentális gyógyszer stressz ellen

Legutóbb az időrablók felkutatásával foglalkoztunk. Remélem, sikerült jó néhányat felkutatnod! A legnagyobbal kezdj, figyelj rá minden nap és ne hagyd, hogy visszajöjjön!

A mai témánk sem lesz könnyű, de ígérem, hogy ez is sokat segít abban, hogy hosszútávon nyugodtabban, kiszámíthatóbban tudj dolgozni. Természetesen csak akkor segít, ha megérted az elméletet (ebben biztos vagyok) és megcsinálod a gyakorlatot (ugye csinálod a régebbieket is?).

A legtöbb időgazdálkodással foglalkozó írás foglalkozik egy érdekes emberi tulajdonsággal, ami szinte kivétel nélkül mindenkire érvényes. Ez a tulajdonság az, hogy sokáig halogatjuk azokat a dolgokat, amiket valamiért nem szeretünk csinálni (pl. iratok közt rendrakás, felhívni egy kínos ügyfelet, stb.).
Ha logikusan belegondolunk, akkor ez elég értelmetlen, hiszen maguktól általában nem oldódnak meg ezek az ügyek, így folyamatosan ott vannak a fejünkben ezért stresszt okoznak.

Mondtam, hogy nem lesz könnyű a mai anyag.

Nemszeretem dolgok felkutatása

Ahogy látod, legtöbbünk hordoz magával több-kevesebb olyan problémát, melyekről tudja, hogy meg kellene oldani, mégsincs meg hozzá az akarata, illetve épp most nincs meg.

Egyszer azért meg fogjuk csinálni, és ezt tudjuk is már most, de inkább elhalasztjuk és ezzel ezt a tüskét benne hagyjuk agyunkban. Nagyon kreatívak tudunk lenni, amikor arról van szó, hogy miért nem csináljuk meg ezeket a dolgokat:

  • Most van egy "sokkal fontosabb" dolgom.
  • Úgy sem végeznék vele már, inkább neki sem állok.
  • Majd holnap megcsinálom. Holnap valami fontos közbejött. Majd a jövő héten (de jó, hogy most megúsztam).

Valóban jó, hogy folyamatosan tologatod ezt a dolgot? Tedd fel magadnak a kérdést:

Tényleg olyan nagy és nehéz ez a dolog?

Az az igazság, hogy általában ezek a dolgok nem is tartanak olyan sokáig, egyszerűen csak rá kell venni magunkat. Amikor elszánjuk magunkat, vagy már annyira éget a probléma, hogy nincs kiút, akkor érdekes módon hihetetlenül gyorsan el is tudjuk végezni.
Ezután megkönnyebbülünk, és aznap szinte minden gyorsan és jól megy ezután.

Ugye igazam van, veled is történt már ilyen?

Ha végiggondolod, akkor rájössz, hogy ezek azok a feladatok, amiket a lehető leghamarabb kell elvégezni. Sőt a legjobb, ha minden nap elején előveszel egy ilyet. Miért:

  • Jobban indul a nap, utána szinte szárnyakat kapsz.
  • Agyadból kiürítettél egy folyamatosan ott levő dolgot, ezért hatékonyabban tudsz dolgozni.
  • Csökkentetted a stresszt, egy teherrel kevesebb.

Ha szeretnél nyugodtan, stressz mentesen élni, akkor mihamarabb végezd el ezeket a nemszeretem dolgokat! Old meg a régóta fejedben levő problémákat.
Nem mondom, hogy külső stressz ezután már nem fog érni, de ha legalább azokat a forrásokat megszünteted, ami rajtad múlik, akkor keményebb leszel, és jobban viseled ezeket a külső hatásokat.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Nem szeretem dolgok

Egy másik módszer is van, szerintem - legalábbis én sokat gondolkozom ezen is - hogy hogyan lehetne a "nem szeretem" dolgból "szeretem" dolgot, feladatot csinálni. Ez mondjuk már a probmlémák megelőzése is egyben, ami szintén nagyon fontos és hatékony tud lenni. Drasztukusan csökkenhet ezek száma, és egyszserre csak azon kapja magát az ember, hogy szereti a munkáját, és már-már a hobbijának is tekinti... :)

ihogye

Ez egy nagyon jó hozzáállás!

Persze kíváncsi lennék, hogyan alakítod át a "nem szeretem" dolgokat.

Azzal mindenképp egyet kell, hogy értsek, hogy csökkenteni kell a "nem szeretem" dolgok számát. Erre valóban nagyon jó megoldás a megelőzés, és nagyon jó lehet az, ha ezeket a dolgokat ki tudod adni másnak. Persze nagyon körültekintően, és a felelősséggel is nagyon jól kell bánni.

Sokszor, hozzáállás kérdése is a dolog. Meg lehet találni minden dologban a jó részeket is, ezeket kell előtérbe helyezni. Talán erre gondolhattál Te is.

Szóval kíváncsi vagyok, hogy ki hogyan tudja átalakítani a "nem szeretem" dolgokat "szeretem" vagy legalább nem túl nagy problémát okozó feladatokká.

Győző

Re: